Kargo Takip işlemleri sayesinde kısa sürede kargonuzun durumunu öğrenebilirsiniz. Kargo sorgula işlemi sonrası kargonuzun ne zaman geleceğini anında öğrenebilirsiniz.
Navlun sektörü sürekli gelişmektedir ve nakliye bazı işletmeler için kritik bir unsurdur. 2022’de nakliye şirketleri göz korkutucu zorluklarla karşı karşıya kaldı. Yükselen enflasyon ve akaryakıt fiyatları ve dünya çapında meydana gelen tedarik zinciri sorunları nedeniyle, birçok işletme bu yıl için tahminlerini gerçekleştirmekte zorlandı. Perakendeciler ayrıca, küresel zorluklar karşısında tedarik zincirlerinin sorunsuz çalışmasını sağlamak için envanter yönetimi ve navlun analitiğinin önemine tanık oldular.
2023’te hangi trendlere tanık olunması bekleniyor? Öğrenmek için okumaya devam edin:
2023 Trendleri
2022’ye musallat olan trendlerin çoğu muhtemelen 2023’te de devam edecek. Özellikle yakıt maliyetlerinin yukarı yönlü seyrini sürdürmesini bekliyoruz. Sorun, muhtemelen küresel bir durgunluk ve tedarik zinciri üzerindeki devam eden enflasyonist baskılarla daha da artacak.
Emek kıtlığı
Aynı şekilde, işgücü sıkıntısı sorun olmaya devam edecektir. Küresel tedarik zinciri darboğazı, büyük ölçüde pandemi ve küresel çatışmalar nedeniyle devam edecek. Ayrıca, küresel kamyoncu sıkıntısı, kamyonların zamanında yüklenmesini ve boşaltılmasını zorlaştırmaktadır.
Perakendeciler ve imalatçılar, acil bir durumda yeterli teslimat acentesine ve kamyon şoförüne erişebilmek için birden fazla taşıyıcıyla ortaklık kurarak kamyon şoförü sıkıntısının etkilerini hafifletebilir.
LTL taşıyıcı yakıt ek ücretleri
Kârlı kalma arayışlarının bir parçası olarak, LTL taşıyıcıları muhtemelen yakıt ek ücretleri uygulayacaktır. Yakıt ek ücretleri, bir nakliyecinin ödemesi gereken geçerli fiyatı artırarak, LTL taşıyıcı fiyatlandırmasını olumsuz etkiler.
sürdürülebilir nakliye
Maliyetleri küresel olarak kontrol etmeye yönelik bir başka çaba da sürdürülebilir nakliyedir. Bu tekniğin, tedarik zincirlerinin uzunluğunu azaltmak ve daha enerji tasarruflu ulaşım modları kullanmak da dahil olmak üzere çeşitli uçları vardır. Örneğin, daha yeni gemiler tonaj kapasiteleri için eski gemilere göre daha az yakıt yakar.
Ancak sürdürülebilirlik, ulaşımda kullanılan yakıtın ötesine geçiyor. Ayrıca, kaynakları tüketen paketleme ve nakliyenin diğer yönleriyle de ilgilidir. Örneğin, Amazon artık uygun olduğunda tüketici paketlerini daha küçük, daha hafif ambalaj malzemeleriyle gönderiyor. Bu, nakliyeciler için avantajlıdır çünkü aynı araca daha fazla paket koyabilecekleri anlamına gelir.
Tedarik zinciri çevikliği
Envanter yönetimine yönelik daha çevik bir yaklaşım, her büyüklükteki perakendeci tarafından giderek daha fazla benimseniyor. Perakendeciler, nakliye ve envanter yönetimi uygulamalarını, dengeli tüketici talebi ve ürün arzı merceği aracılığıyla optimize ediyor. Yapay zeka teknolojisi tarafından desteklenen akıllı envanter yönetimi uygulamaları, birçok KOBİ’de ve Kurumsal düzeydeki işletmelerde kullanılmaya başlandı.
Yük dengeleme
Perakendeciler nakliye ve depo maliyetlerinden tasarruf etmenin yollarını arıyor ve bunu yapmanın bir yolu da yük dengeleme. Yük dengeleme, tüm envanteri tek bir ambara göndermek yerine, gelen envanteri bir grup ambara bölme işlemidir.
3PL’ler (Üçüncü Taraf Lojistik) ile Ortaklık
Fortune 500 şirketlerinin %80’inin bir şekilde 3PL hizmetlerini kullandığını biliyor muydunuz?
Ölçeklendirmek isteyen perakendeciler artık 3PL’lerle ortaklık kurmak ve lojistik operasyonlarını dış kaynak olarak kullanmak istiyor. Nakliye lojistiğini bir 3PL’ye yaptırmak size zaman ve para kazandırabilir. Farklı teslimat seviyeleri ile birlikte düşük oranlarda güvenilir taşıyıcılardan oluşan bir filoya hazır erişim elde edersiniz.
İşçi sıkıntısı ve yüksek yakıt fiyatları gibi birçok nakliye eğiliminin 2023’te de devam etmesi muhtemel. Ancak, yük dengeleme ve proaktif tedarik zinciri yönetimi gibi diğer eğilimler, bu zorlukların bir kısmını hafifletmeye yardımcı olacaktır.